Hőtan feladatok

A hőtan a testek hőenergia átadásával, azok hőmérsékletével és termikus tulajdonságaival foglalkozik. Érdemes először a három legegyszerűbb, az izochor, izobár, izoterm állapot változásokat megérteni. Ezután a három főtétel alapján megérthetőek a lehetséges folyamatok és azok irányai. Végül a kinetikus gázelméletben a hőenergiát mikroszkopikus módon is lehet majd értelmezni. Ezt a fizika témakört a középiskola 11. osztályában oktatják. Íme néhány gyakorlati hőtan feladat. A megoldások pontos levezetése a videókon található meg.

 

1. Feladat

Egy test hőmérséklete -13 Celsius fok. Mekkora hőmérséklete Kelvin fokban megadva?

 

2. Feladat

A 20 Celsius fok hőmérsékletű gáz térfogatát izobár módon megkétszerezzük. Mekkora lesz a gáz új hőmérséklete?

 

3. Feladat

Egy adott tömegű gáz térfogata 50 Celsius fokon 400 cm3. Mennyi a térfogata 100 Celsius fokon és változatlan nyomáson?

Tanács: számolás során váltsunk át mindent Kelvin egységbe, kivétel: ha  deltaT -vel lehet számolni.

 

4. Feladat

Valamely gáz térfogata 27 Celsius fok hőmérsékleten 0,3 m3. Mekkora lesz a térfogata ha állandó  nyomáson 330 K –re melegítjük a gázt?

 

5. Feladat

Mekkora lesz a 80 liter térfogatú, 27 Celsius fok hőmérsékletű és nyomású gáz új nyomása, ha a térfogata 70 literre, hőmérséklete pedig 7 Celsius fokra csökken?

hőtan_feladatok4

 

6. Feladat

A 200 K hőmérsékletű ideális gáz térfogatát állandó nyomáson háromszorosára növeljük, majd állandó térfogaton nyomását felére csökkentjük! Mennyivel változott a folyamat során a gáz hőmérséklete?

 

7. Feladat

A 12 Celsius fok hőmérsékletű gáz nyomását 20% -kal növeljük, térfogatát pedig 20% -kal csökkentjük.

Mennyi lesz a gáz új hőmérséklete?

 

8. Feladat

Egy gázpalackban  10L, 1 Mpa nyomású,  20 Celsius fokos hélium van. Mennyit változik a gáz energiája ha 10 fokkal növeljük a hőmérsékletét?

 

9. Feladat

Ideális gáz tágulása során 300 J nagyságú munkát végzett a környezetén és eközben 400 J hőt vett fel. Mennyivel változott meg a belső energiája?

 

10. Feladat

Egy acél palackban 1,2 kg H2 gáz van 20  hőmérsékleten. A hidrogénnek 400 000 J hőenergiát adunk át. Számítsuk ki, hogy a hőenergia közlés (melegítés) közben mennyivel emelkedik a gáz hőmérséklete?

 

Hőtan feladatok megoldásai

A Hőtan feladatokmegoldásai az alábbi videó tananyagokban nézhető meg részletes levezetéssel.

37. Hőtan

6990 Ft

Ez a hőtan elméleti videó tananyag 110 perc hosszúságú és bemutatja a témakör alapfogalmait és mennyiségeit fokozatosan nehezedve.

38. Hőtan feladatok

4990 Ft

Ez a hőtan feladatok videó 12 feladatot tartalmaz részeletesen kidolgozva egy 70 perces videón.